Jonna Staas

Olen syntynyt ja kasvanut Keski-Pohjan­maalla Toholam­milla. Kun pikku­kou­lu­lai­sena kuulin oboen äänen ensim­mäistä kertaa Keski-Pohjan­maan kamarior­kes­terin konser­tissa, se oli menoa se. Äänen kauneus lumosi niin, että oboe oli saatava. Olin lapsena ujo ja pian yhdessä soitta­mi­sesta tuli luonteva ja helppo tapa olla yhdessä muiden ihmisten kanssa. Harjoi­tella ja opiskel­lakin piti, jotta valmis­tuin lopulta musiikin maiste­riksi Sibelius-Akate­miasta vuonna 2006.

Pitkän matkan ja monen mutkan kautta olen kulkenut; Turun filhar­mo­ninen orkesteri (1998–2000 ja 2007–2008), Tampere Filhar­monia (2000–2001), Bergenin filhar­mo­ninen orkesteri (2005–2018) ja Lapin kamarior­kes­teri (2018–2021). Jossain välissä ehdin lisäksi keikkailla ja sijaistaa monissa muissa Suomen ja Pohjois­maiden orkes­te­reissa. Kodin tunsin löytä­neeni, kun aloitin Joensuun kaupun­gi­nor­kes­terin oboen äänen­joh­ta­jana vuonna 2021 ja enää en halua lähteä minnekään. Täällä Karjalan laulu­vir­tojen äärellä iloisten ihmisten ympäröi­mänä on hyvä elää ja lastenkin kasvaa.

Aika ja elämän­ko­kemus on kielen­kan­toja irrotellut enkä enää niin paljon ujostele. Kuitenkin sanon edelleen asiani mielel­lään sävelin. Toivotan kaikki Joensuu­laiset ja muutkin terve­tul­leiksi konsert­tei­himme kuunte­le­maan, nautti­maan, rauhoit­tu­maan, innos­tu­maan, rentou­tu­maan, ärsyyn­ty­mään, virkis­ty­mään tai vain olemaan!