Syyskauden 2024 ohjel­misto on julkaistu

Joensuun kaupun­gi­nor­kes­terin syyskausi on täynnä sinfoniaa, viihdettä ja suuria elämyksiä. Syyskauden kausi­kon­sert­tien sarjaan kuuluu yhteensä kuusi sinfo­nia­kon­serttia ja kaksi kamari­kon­serttia, joiden lisäksi koetta­vissa on kahdeksan muuta upeaa konserttia, ooppera sekä kolme yleisölle avointa kenraaliharjoitusta.

Sinfo­nia­kon­sert­tien kausi pärähtää käyntiin isosti Titaanien kasvu ‑konser­tilla Carelia-salissa perjan­taina 6. syyskuuta, kun Kuopion kaupun­gi­nor­kes­teri saapuu Joensuuhun yhdessä kapel­li­mes­tari Eugene Tziganen kanssa. Konsertti esittelee kaksi avain­hen­kilöä, jotka muuttivat suuresti musiikin historian kulkua: Richard Wagnerin ja Franz Lisztin. Konsertin päättää Gustav Mahlerin kunnian­hi­moinen 1. sinfonia, joka taas on saanut inspi­raa­tionsa Jean Paulin suosi­tusta romaa­nista Titan.

Kauden aikana orkes­terin solis­teina Carelia-salin estra­dille astelevat mm. orkes­terin taiteel­liset partnerit Minna Pensola ja Antti Tikkanen, sopraano Anu Komsi, pianisti-laulaja Anna Laakso, harmo­nik­ka­tai­tei­lija Janne Valkea­joki ja viulisti Kreeta-Maria Kentala. Luvassa on kultaisia klassi­koita, kuten Beetho­venin Sinfonia nro 2, Rossinin Sevillan parturi-alkusoitto, barokin hittejä sekä uusia elämyksiä, kuten Marzin viulu­kon­sertto ja Kalevi Ahon juhla­vuoden kunniaksi sävel­täjän teos vuodelta 2018 Sonata Concer­tante.

– Upea, monipuo­linen kattaus erilaista ohjelmaa on tarjolla joensuu­lai­sille ihan koko syksyksi nautis­kel­ta­vaksi, iloitsee orkes­terin inten­dentti Marjo Vattu­lainen tulevaa.

Pitkästä aikaa kaupun­gi­nor­kes­terin ohjel­mis­tossa on tarjontaa myös oopperan nälkään, kun Joensuun kaupun­gi­nor­kes­teri esittää yhdessä Etelä-Savon Musiik­ki­teat­teri- ja Ooppe­rayh­dis­tyksen kanssa Elinan surma ‑oopperan syyskuussa. Jalmari Finnen libret­toon sävel­letty ooppera perustuu vanhaan kaleva­la­mit­tai­seen balladiin, joskin tarina muistuttaa Euroo­passa yleisesti kiertä­nyttä kansan­le­gendaa. Elinan surmassa aatelis­mies Klaus Kurki päätyy rakas­ta­jat­ta­rensa Kirstin juonit­te­lujen seurauk­sena murhaa­maan musta­suk­kai­suu­des­saan nuoren ja nuhteet­toman vaimonsa Elinan.

Viihde­puo­lella tarjolla on Tuure Kilpe­läisen Party­Tuure ‑kiertue, joka starttaa Joensuusta 12. syyskuuta. Tuplapla­tinaa, platinaa ja kultaa uransa aikana myynyt Tuure Kilpe­läinen jatkaa pitkää laulaja-laulun­te­kijä taival­taan, joka huipentuu vuoden 2024 yhtei­se­siin­ty­mi­siin sinfo­niaor­kes­te­reiden kanssa. Lisäksi yleisöä hemmo­tel­laan Samuli Edelmanin Vaiheet ‑konser­tilla. Edelmann julkaisi vuonna 1997 kultti­mai­nee­seen nousseen Vaiheet-albumin, joka sisälsi hänen isänsä Toni Edelmannin sävel­lyksiä. Toni Edelmannin kuoleman jälkeen hän julkaisi vuonna 2019 lisää isänsä sävel­lyksiä Vaiheet 2 ‑albumilla. Kummankin albumin rakas­te­tuimmat sävelet saadaan nyt yleisön kuulta­vaksi Joensuun kaupun­gi­nor­kes­terin esittä­minä. Mukana menossa ovat myös Jukka Perko (saksofoni, liidaus), Leri Leskinen (kosket­timet) ja Matti Paatelma (piano).

Huippusuo­sion vuoden 2023 syksyllä saanut eloku­va­musiikin konsertti saa yleisön pyynnöstä jatkoa, sillä elokuvien ystäville on tarjolla Leffa 5.1 ‑konsertti, jossa uppou­du­taan elokuvan äänimaa­ilman pariin yhdessä energisen kapel­li­mes­tarin Marjo Riihimäen tahdit­ta­mana. Konsertin juontaa näytte­lijä Timo Lavikainen.

Lapsille ja perheille syksyllä on luvassa jännit­tävä matka satumaa­il­maan. Wasser laulua etsimässä on uusi lasten satukon­sertti, joka Mikkelin kehutun kantae­si­tyksen jälkeen saapuu syksyllä Joensuuhun ja Pohjois-Karjalaan. Johanna Almarkin säveltämä musiikki johdattaa katsojat veden­var­ti­joiden kylään, jossa Jää-mummi (Eija Ahvo) ja hänen lapsen­lap­sensa Wasser (Sigrid Saartamo) etsivät Wasserin kadok­sissa olevaa laulua. Laulu ei ole löytyäk­seen, mutta pullo­posti johdattaa Wasseria lähteelle ja seikkailu on valmis alkamaan.

Pikku­jou­lu­kauden käynnistää Ilta Angelikan kanssa ‑konsertti, jossa Angelika Klas vie pikku­jou­lui­lijat tunnel­mal­li­selle matkalle, joka sisältää musiikkia opere­tista musikaa­liin, eloku­va­sä­ve­liin, tangoon ja iskelmään. Joulun tunnel­moi­jille on luvassa myös lämmin­hen­kinen Kyntti­lä­kon­sertti Carelia-salissa.

Kausi huipentuu perin­tei­seen Uuden­vuo­den­kon­sert­tiin, jonka parissa vuosi vaihtuu mukavasti wieniläistunnelmissa.

Kausi­sarjan konsert­tien kausi­kortti- ja sarja­li­pun­myynti avautuu 1.6. ja kausi­kon­sert­tien yksit­täis­li­pun­myynti avautuu 1.7.2024. Muiden konsert­tien lipun­myynti avautuu 1.6.2024. Vanhan kausi­kortin uusimiset voi tehdä Carelicu­missa 6.9.2024 mennessä.

Syyskauden ohjelma on tarkas­tel­ta­vissa kokonai­suu­des­saan kaupun­gi­nor­kes­terin verkko­si­vuilla osoit­teessa www.joensuunkaupunginorkesteri.fi

Artik­ke­li­kuva: Ville Hautakangas