Orkes­terin kevät­kausi käynnistyy!

Joensuun kaupun­gi­nor­kes­terin kevät­kausi 2023 käynnistyy Arktis Arktis! ‑konser­tilla Carelia-salissa torstaina 26.1. klo 19. Orkes­teria johtamaan saapuu kapel­li­mes­tari Ruut Kiiski. Kiiski on johtanut muun muassa Radion sinfo­niaor­kes­teria, Turun filhar­mo­nista orkes­teria, Malmön sinfo­niaor­kes­teria ja Orchestre national des Pays de la Loirea. Vuoden 2022 alussa hän debytoi kapel­li­mes­ta­rina Norrland­so­pe­rassa, Umeåssa ja kesällä Naantalin Musiikkijuhlilla.

Illan solisti, joensuu­lais­läh­töinen pianisti Tatu Eskelinen saapuu kotikon­nuil­leen esittä­mään ranska­lais­sä­vel­täjä Germaine Taille­ferren Piano­kon­serton, joka myös avaa tämän­ker­taisen konserttikauden.

Elfrida Andréen 1. Sinfonia C‑duuri onkin harvi­nai­sempaa herkkua, eikä sitä tiettä­västi ole esitetty sitten teoksen vuoden 1869 kantae­si­tyksen. Teosta etsittiin pitkin Ruotsia, mutta erikoisten sattu­musten kautta teos löytyi lähempää kuin arvata saattoi, nimittäin naapu­ri­maa­kun­nasta Pohjois-Savosta. Savon soitan­nol­linen seura oli pelas­tanut teoksen ja koonnut sen soitet­ta­vaan muotoon. Nyt tämä yli 150-vuotias teos näkee jälleen päivän­valon Joensuun kaupun­gi­nor­kes­terin tulkitsemana.

Konsertin lopuksi sukel­lamme hyiseen maisemaan, kun Karin Rehnqvistin Arktis Arktis! päättää kauden avajais­kon­sertin. Idea teokseen Rehnqvist sai ottaes­saan osaa naparet­keen vuosi­tu­hannen taitteessa. ” Kuukauden ajan asuin jäänmur­ta­jalla ja lensin aika ajoin helikop­te­rilla mante­reelle seuraa­maan tutki­joiden työtä. Avarat lumikentät, valo ja muuttuvat sääolo­suh­teet – kaikista syntyi valtava kokemus, jonka halusin kotona Ruotsissa ilmaista musiik­kina”, kertoo Rehnqvist.

Teoksen osien välissä kuulemme Johan Sebastian Bachin lyhyitä kappa­leita. Idea Bachin teosten ydistä­mi­sestä Arktis Arktis! ‑teokseen tuli kapel­li­mes­tari Ruut Kiiskeltä: “Karin Rehnqvistin hieno musii­kil­linen kuvaus arktisen alueen karusta luonnosta ja toisaalta sen kauneu­desta luo mieleeni jonkun­laisen tyhjän valkoisen maiseman, hiljai­suuden ja rauhan, josta aistit alkavat hiljal­leen erottaa yksityis­kohtia. Tämän saman efektin itsessäni saa aikaan myös J. S. Bachin soolo­teokset. Niissä on jotain selit­tä­mä­töntä rauhaa ja suuruutta, josta kuulija voi kuitenkin löytää loput­toman määrän pieniä yksityis­kohtia. Halusin yhdistää nämä maailmat ja antaa eri tyylien keskus­tella keskenään.”, Kiiski kertoo.

Tiistaina 24.1. klo 17.30 alkaen Joensuun kaupungin pääkir­jaston musiik­kio­saston Vinttiklu­billa on tarjolla mielen­kiin­toinen Orkesteri omaksi ‑tilaisuus, jossa aiheena on säveltäjä Elfrida Andrée ja naisten asema sävel­tä­jinä 1800-luvulla. Illan tarinoit­si­jana toimii Savon soitan­nol­lisen seuran puheen­joh­taja, musiikin monitoi­mi­mies, profes­sori Petteri Nieminen.